субота, 22. мај 2010.

Силазак Светог Духа на Апостоле - Духови



У 50 дан по Васкрсу прослављамо празник силаска Светог Духа на Апостоле, који се још назива и Педесетница, Духови или Тројица. Догађај о о којем је овде реч описан је у Делима Апостолским, у другој глави, где се између осталог каже: "И кад се наврши педесет дана, бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху; и показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. и испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што има дух даваше да казују..." (Дап. 2, 1-4).
Одо овог тренутка апостоли постају способни да проповедају веру Христову и да по Христовој заповести иду по свету крстећи све народе "у име Оца и Сина и Светога Духа" (Мт. 28, 19), па отуда неки овај празник називају и "рођенданом Цркве".
На вечерњој служби, која се на празник Духова служи ујутру одмах после Свете Литургије, плету се венци од траве посуте по поду храма, а која се назива још и "духовско зеленило" и има свој корен у старозаветном Празнику Сеница. 

Нема коментара:

Постави коментар

Популарни постови

Претрага православних презентација

Пунотекстуална претрага по православном интернету: